Lean tuotannon periaate
Tehokkuus on termi, jolla on tärkeä rooli teollisessa tuotannossa. Lean tuotanto tarkoittaa "lean tuotantoa" ja on lähestymistapa, jolla pyritään saavuttamaan suurin mahdollinen tehokkuus. Mutta mitä sen takana oikein on? Mikä tekee tuotannosta kevyttä ja mitä tekemistä Toyotalla on sen kanssa? Tämä artikkeli tarjoaa vastauksia näihin kysymyksiin ja näyttää myös edut, joita lean tuotanto tuo mukanaan.
Lean Production – Lean tuotannon konsepti ja toiminnallisuus
Lean tuotanto, joka tunnetaan myös nimellä Lean valmistus, perustuu kustannus- ja aikatehokkuuteen
Tuotantotekijöiden käyttö, mukaan lukien henkilöstö, materiaaliresurssit ja tuotantoprosessien organisointi. Tyypillisiä lean-tuotannon välineitä, joista keskusteltiin ensimmäisen kerran taloustieteessä vuonna 1992, ovat ryhmätyö, just-in-time-lähestymistavat, PDCA-syklit ("Plan-Do-Check-Act") ja laajamittainen laadunhallinta. Konsepti perustuu kolmeen pilariin:
1. Tuottavuuden kasvu
Osana ensimmäistä moduulia pyritään vähentämään mahdollisimman monta tuotantotekijää minimiin. Esimerkiksi läpimenoajat lyhenevät, ylikapasiteettia rajoitetaan ja varastot pienenevät.
2. Laadun parantaminen
Toinen pilari koskee tuotteiden laadun parantamista. Tätä tarkoitusta varten suositellaan säännöllistä laadunvalvontaa, jatkuvaa tuotekehityksen arviointia ja erittäin intensiivistä yhteistyötä toimittajayritysten kanssa. Lue lisää laadun parantamisesta Kaizenin tai tekoälyn avulla linkkien kautta.
3. Lisääntynyt joustavuus
Erittäin tärkeänä pidetään myös suurta joustavuutta. Kaikki tuotantojärjestelmät uusitaan ja joustautetaan sekä tilapäisiä kapasiteettia integroidaan tuotantoon.
Yksi vähärasvaisen tuotannon päätavoitteista on vähentää jätettä, kuten romuun, tehottomiin kuljetusreitteihin, tietyn varaston odottamiseen ja uudelleentyöstön tarpeeseen. Tämän taustalla on ajatus, että tällaisesta tuhlauksesta syntyy loppujen lopuksi tuote, jonka ostohinta on asiakkaalle tarpeettoman kallis. Lyhyesti: Lean tuotanto tarkoittaa alhaisinta mahdollisia kustannuksia ja ajankäyttöä mahdollisimman korkealla laadulla.
Mitä tekemistä kevyellä tuotannolla on Toyotan kanssa?
Toyota-autokonsernin tuotantojärjestelmää, lyhennettynä TPS:ää, jota muutettiin vuonna 1973 tehokkuuden, joustavuuden ja laadun parantamiseksi, pidetään alkuperäisenä vähäisen tuotannon muotona. Tähän päivään asti TPS on malliesimerkki vähärasvaisesta tuotannosta, joka oli tuolloin erittäin innovatiivinen.
Mitkä ovat kevyen tuotantostrategian edut?
Konkreettisesti sanottuna kevyen tuotannon ajatukseen sitoutuneet yritykset hyötyvät lyhyemmistä läpimenoajoista, huomattavasti lisääntyneestä tuottavuudesta ja moitteettomasta tuotteiden laadusta. Samalla jäte vähenee minimiin ja tuotantonopeus kasvaa. Loppujen lopuksi kaikki nämä kohdat johtavat kustannussäästöihin.
5S für Sauberkeit und Ordnung
Jotta lean tuotannon periaatteet toteutuisivat ja toimisivat todellisuudessa, tuotantolaitoksen tulee olla siisti ja järjestyksessä. Tämän tilan saavuttamiseksi voi orientoitua 5S:ään:
Seiri - selvitä
Kaikki esineet, työkalut ja muistiinpanot, joita ei enää tarvita, hylätään.
Seiton – Tilaus
Työmateriaalit on järjestetty järkevästi ja ergonomisesti ja tarvittaessa merkitty.
Seiso – siivous
Pinnat, lattiat ja esineet puhdistetaan perusteellisesti.
Seiketsu - Standardoi
Prosessi standardoidaan siten, että siivoaminen on jatkossa hallittavissa ja mahdollisimman nopeaa.
Shitsuke - itsekuri
Kehitettyä standardimenettelyä noudatetaan poikkeuksetta. Seiri, Seiton, Seiso ja Seiketsu sisäistetään toiston kautta ja muistetaan luonnollisesti.
Muuten: Turvallisuus lisätään joskus kuudenneksi S:ksi, mikä tietysti viittaa työpaikan turvalliseen tekemiseen.
Six Sigma ja Lean Manufacturing
Itse asiassa Six Sigmalla ja Lean Productionilla ei ole mitään tekemistä keskenään - ne ovat erikseen kehitettyjä strategioita. Siitä huolimatta ne yhdistetään usein toisiinsa ja täydentävät toisiaan hyvin. Six Sigma ottaa tilastot ytimeen ja käyttää niitä perustana tuotantoprosessien optimoinnille, pääpainona tuotteiden laadussa ja asiakastyytyväisyydessä. Jos Six Sigma on mukana tuotannossa, tämä tarkoittaa, että miljoonasta mahdollisesta virheestä vain 3,4 tapahtuu. Siksi termiä käytetään usein synonyyminä nollavirhetoleranssille. Jos yritys käsittelee prosessien optimointia Six Sigman mukaan, se käyttää yleensä ns. DMAIC-sykliä. DMAIC on lyhenne sanoista Define, Measure, Analyze, Improve and Control. Kaikki prosessit tehdään mitattavissa askel askeleelta ja jaetaan mahdollisimman pieniin osiin, jotka optimoidaan ottaen huomioon edelliset ja seuraavat vaiheet.
Muuten: Yritysten, jotka eivät ole optimoineet tuotantoaan Six Sigman mukaan, virheprosentti on yleensä kolmesta neljään sigmaa. Tämä tarkoittaa, että miljoonasta mahdollisesta virheestä 6210 todella tapahtuu.
Onko vähärasvaisessa tuotannossa myös haittoja?
Niin hyödyllistä kuin kevyt valmistus voikin olla yrityksille, sillä on myös joitain haittoja, jotka on otettava huomioon:
Ei varauksia
Koska varastot pysyvät aina pieninä, tuotantoprosessin lyhytaikaisia häiriöitä ja ongelmia ei ehkä voida pysäyttää.
ympäristön saastuminen
Just-In-Time tarkoittaa, että toimittajat toimittavat usein suhteellisen pieniä määriä tietystä varastosta. Tämän seurauksena päästöjen ympäristövaikutukset kasvavat.
Pieni varianssi
Lean-tuotannossa tarjotaan mahdollisimman suppea tuotevalikoima, mikä ei ole ongelma joissain yrityksissä, mutta suuri ongelma toisissa.
Siksi: virtaviivaistaa tuotantoa? Kyllä kiitos! Tämä tulee kuitenkin aina tehdä realistisesti, jolloin kunkin yrityksen tulee pyrkiä terveeseen keskitiehen. Jos soljet vyön liian tiukalle liian nopeasti, sillä voi olla erittäin haitallisia seurauksia.